ESSENTIE

Chaos en Complexiteit

Chaos-theorie heeft het aureool van wetenschap terwijl het juist iets "ongrijpbaars" probeert te begrijpen.  Orde, als tegenovergestelde van Chaos. "Van binnenuit" in plaats van buitenaf (opgelegd). Dat is de kern van Zelforganisatie (in tegenstelling tot Zelfsturing). Op zoek naar de bron - autopoiesis (autonoom ontwikkelen), holons, fractalen, Lorenz attractors en Mandelbrots. Er gaat een verbazingwekkend (mooie!) wereld voor je (en voor mij zekerj) open. 

hiërarchie

ESSENTIE


Over Taylor en waarom hiërarchie zo'n goed idee was 


“In praise of hierarchy”, geschreven door Elliot Jaques. Je moet maar durven! In tijden waarin we juist op zoek zijn naar alternatieven voor hiërarchie, bureaucratie, voor Tayloristische organisaties. Wat we nodig hebben is niet simpelweg platte organisaties, maar een begrip van hoe management-hiërarchie functioneert. We zitten in een tijdperk van technologie.  “Het is niet meer belangrijk efficiency te vergroten, (meer van hetzelfde) maar - om snel kunnen aanpassen aan complexe, veranderende omstandigheden”. Om daarin te voorzien moet de “besturingsstructuur”/ het operating system van organisaties aan de wortel worden vervangen. De tijd is rijp voor organisatievormen gebaseerd op Zelforganisatie. Met besturingssystemen als Sociocratie of Holacracy.

ESSENTIE


Strucure follow Strategy - Haier


Absoluut het meest toonaangevend bedrijf/ bedrijfsmodel van dit moment is Haier. Chinees' fabrikant in wit- en bruingoed. Maximaal in staat om real-time in te spelen op de klantwens. Meer nog - gebruikerswens, gebruik makend van scenario denken. Mogelik gemaakt door het IoT Internet of Things. Troef 2 van Haier zijn de medewerkers/ ondernemers. Het zijn de medewerkers/ ondernemers die hét vershil maken in het leveren van toegevoegde waarde. Hiertoe heeft haier zich geevolueerd tot een Ecosysteem van Micro Communities. Die zich gezamenlijk voegen naar de klant/ gebruikerswens, zoals een kwal zijn prooi pakt. Een adembenemend verhaal. 

groep

ESSENTIE


Zelforganisatie - de oorsprong


De oorsprong van (ons denken over) Zelforganisatie ligt in 1949. In de kolenmijnen van Durham - Engeland. Waar Eric Trist & Ken Bamforth van het Tavistock Institute of Human Relations onderzoeken. Hoé het toch kan dat een ingevoerde verbetering (mechanisering) niet leidt tot het beoogde effect (productiviteitsverbetering). Hun artikel uit 1951 is na te lezen via aboutorganizations dot com (aflevering 34). Met dank aan @Gertjan Schuiling. Die mij daarop attendeerde tijdens het Tijdloze helden festival van @de Ambachtsschool voor organiseren en veranderen.

ESSENTIE


BOEKBESPREKING RO REINVENTING ORGANIZATIONS - LALOUX


Voor wie zich verdiept in nieuwe organisatievormen mag Reinventing Organizations uit 2014 niet ontbreken. Vlot daarna is van het dikke 400 p. boek een zeer leesbaar geïllustreerde versie verschenen. Half zo dik. Deze dus eerst gelezen.

RO

ESSENTIE


Praten in kleuren over organisatieontwikkeling


Gék word ik van die kleurenmodellen. En het zijn er nogal wat. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Ze kwamen terug op mijn pad door het lezen van Frederic Laloux’s Reinventing Organizations. Die baseert (“leent”) zijn kleurenmodel van de Amerikaans filosoof en “integral theorist” Ken Wilber. Die maakt deels gebruik van de kleuren van Spiral Dynamics, van Don Beck en Chris Cowan.  Oorspronkelijk van Graves. En Jung maakte ook al gebruik van kleurtyperingen.

ESSENTIE


BOEKREVIEW -GETTING TEAMS DONE


“Getting teams done”, van Diederick Janse en Marco Bogers, geeft een toegankelijke Nederlandstalige introductie tot Holacracy. Mijn eerste indruk van dit boek: zóo hee! Dit is een complete handleiding voor het implementeren, beter nog – realiseren (organisch laten gebeuren) van Zelforganisatie volgens de methode Holacracy.

getting teams done

ESSENTIE


Besluitvorming in zwermen


Zelforganisatie is een organisatievorm waarbij zelfsturende delen (individuen/ teams) samen-werken om tot een gemeenschappelijk-gedragen doel te komen. Maar hoe verhoudt zich dan het individu tot het collectief. Hoe komen gezamenlijke besluiten tot stand? Bijvoorbeeld een mier is niet slim. Maar de hele mierenkolonie wel. Gezamenlik hebben ze het vermogen tot Zelforganisatie. innovatie en creativiteit dat ver uitstijgt boven de voordelen van centrale aansturing. 

LATEN WE SAMENWERKEN


Ik help (afdelings) managers en teams in productie, logististiek, dienstverlening of non-profit.

Met het realiseren van Zelforganisatie.

Met als resultaat: meer betrokkenheid, lager verzuim, verantwoordelijkheid en een beter resultaat.