INSPIRARATIE

Bedrijf Bamischijf

Wat een gemakkelijk lezend boek. Uitermate geschikt voor de vakantie. Netjes opgedeeld in behapbare brokken/ hoofdstukken. Met een Intrigerende titel. Bedrijf Bamischijf- omdat het allitereert!  Er worden heilige huisjes omver gegooid in dit boek. En (net als met organisaties) - al zit er een mooi roze fondantlaagje omheen (spetters overal) - het gaat om de binnenkant, de onderstroom met een modieus woord. En net als de roze bamischijf - een organisatie bestaat niet. Je kunt het niet vastpakken, het is een verzonnen begrip. Om met Jaap Peters te spreken - het zit tussen je oren. Iedere vorm van organisatie of methodiek is een verzinsel. Het is tijd om de ogen te openen, conventies los te laten.

 

Bron voor dit boek is Keytoe - een bedrijf voor webdesign. Geschreven door medeoprichter Cedric en daarin mede betrokken organisatiefröbelaar Lennard. Het knappe van dit boek vind ik, is dat het geen pleidooi is geworden voor Holacracy. Als eén benadering richting zelfsturing. Maar veel breder. 

De schrijvers maken rake klappen - als is de informatiedichtheid naar letters niet heel groot. Ze stellen zaken aan de orde als - onzinnig bedrijfje spelen, waarom vergaderen totaal krankzinnig is, alleen acteurs spelen voor hun werk en de hang naar diversiteit op de werkvloer, dat is een bubbel.

Kern van het boek vormen de 6V's. 6 Wezenlijke zaken - morele fundamenten van mens zijn.  Niet het zoveelste managementmodel. En zeker niet om te vormen tot beleid of aan de muur te hangen. Al helemaal niet om prestatie indicatoren aan op te hangen. Als je de 6 V's wil hardmaken door middel van metrics en KPI's dan ben je ongezond bedrijfje aan het spelen.

 

Het krachtigste statement van dit boek vind ik in hoofdstuk 16: wég met de uniformiteit! Uniformiteit is onzin. Drang naar uniformiteit komt uit een goed hart. Maar waartoe? Ieder hetzelfde behandelen. We komen toch ook niet allemaal tegelijkertijd op kantoor, en we verdienen zeker niet hetzelfde. Gooi overboord die uniformiteit! En zorg dat diversiteit in het collectief ten volle wordt benut. Zo moeten we het ook niet meer hebben over de stip aan de horizon, maar over heel de horizon. Dat maakt je organisatie flexibeler.

 

De schrijvers breken een lans om wegblijven van het midden. Ze roepen ieder op uit het daar weg te blijven, omdat je niet mag verwachten dat het collectief zomaar opschuift. Dat verschuift pas vanaf een tipping point. Zodra er voldoende voorlopers zijn. Dat begint met het nemen van verantwoordelijkheid van ieder individu.  Die besluit om andere, meer bewuste keuzes te maken. Wie wil je zijn? Verantwoordelijkheid is de V die voor verandering zorgt. Het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen neemt toe - als je ze de ruimte geeft om zelf na te denken. En dan te handelen naar eigen inzicht.

Het boek besteed veel aandacht aan het menselijke stuk. Hoe goedbedoeld ook, systemen zullen nooit kunnen wat mensen kunnen. De 6V's: Vertrouwen, Vitaliteit, Verbinding, Verantwoordelijkheid, Vitaliteit, Vrijheid en Veiligheid. Elementen die ons werk zowel makkelijker als nuttiger maken. Als we in een organisatie beter voor elkaar zorgen, beter naar elkaar luisteren, elkaar aanspreken vanuit de wil om het goede te doen, dan zal er simpel meer goed in de wereld worden gedaan.

 

Een organisatie wordt alleen wendbaarder als de mensen risico's durven te nemen. Buiten de hokjes durven te kleuren. Wanneer Vrijheid niet wordt ingeruild tegen salaris. Het gaat dan om de perceptie van vrijheid - het gevoel dat je vrij bent is belangrijker dan daadwerkelijk vrij zijn. Vrijheid is eén van de voornaamste motivators die wij als mens hebben. Er is maar 1 regel belangrijk: doe wat je niet laten kan - en laat wat je niet maken kan. Controle en beheersing zijn op zich niet erg, het wordt pas vervelend als je controle over andere mensen probeert uit te oefenen.

 

Dit boek bevat veel anekdotes, voorbeelden vanuit de praktijk. En die zijn goed gedocumenteerd - daar hou ik van. En toch kriebelt de vraag "hóe dan". Ik wil lering omzetten naar praktijk. De enige manier daartoe is: dóen: uitvinden, ontdekken, fouten maken en daar weer van leren. Je eigen weg vinden.

 

Wat een mooi boek - voor friskijkers. Vermakelijk en luchtig brengt het wel degelijk een boodschap.  Jammer dat het slechts 1 plaatjes bevat ;-)

WAT KAN IK VOOR JOU BETEKENEN


Ik help (afdelings) managers en teams in productie, logististiek, dienstverlening of non-profit.

Met het realiseren van Zelforganisatie.

Met als resultaat: meer betrokkenheid, lager verzuim, verantwoordelijkheid en een beter resultaat.